Tervezés

Konzultáció, megvalósíthatósági tanulmány

Több évtizedes tapasztalatunk felhasználásával, konzultációval segítjük megrendelőinket az üzemeltetés során felmerülő problémák megoldásában.


Egy új üzem vagy üzemrész megvalósítása, akár egy meglévő üzem/berendezés átalakítása előtt konzultációval támogatjuk megrendelőinket, hogy tapasztalataink felhasználásával a megfelelő megoldást találjanak a kitűzött feladatuk megoldására. Ennek során közösen meghatározzuk a berendezések fő paramétereit, anyag- és személy forgalmát, alaprajzát, az előzetes berendezés és csőelrendezési terveit, stb.


A döntéshez megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásával is hozzájárulhatunk. Ennek során műszaki szempontból pontosítjuk a beruházás tervezési alapadatait, méreteit, teljesítményeit, a kapcsolódó létesítményeket, vizsgáljuk a környezeti hatásokat, a beruházási költségeket, a lehetséges beszállítókat stb. A megvalósíthatósági tanulmányt természetesen a megrendelővel való szoros együttműködéssel készítjük el.

Alaptervek

A Cooptech Kft. tervezési munkáihoz a legmodernebb CAD/CAM rendszerű tervezői eszközöket alkalmazza, mint például az AutoCAD különböző változatait, a Cadmatic 3D üzemtervező szoftvert, a SolidWorks, az EPLANT, valamint az OhmTech nyomástartó berendezés tervező szoftverjét. Ezek az alkalmazások jelentős idő és költség megtakarítást tesznek lehetővé, mivel az összes szakági tervező ugyan abból az adatbázisból dolgozva, egymást támogatva állítja elő a különböző terv dokumentációkat.


Az alaptervek előállítása során pontosítjuk a folyamatábrákat, kialakítjuk a közeg listát, a csőosztályokat, elvégezzük a szükséges számításokat, előállítjuk az alkalmazandó berendezések adat lapjait az elrendezési tervek véglegesítése céljából. Igény esetén kidolgozzuk vagy támogatjuk a megbízót az URS (Felhasználói Követelmények) kidolgozásában. Ez a dokumentáció már egyértelműen meghatározza a projektnél betartandó FDA, GMP, GAMP, ATEX előírásokat és rögzíti a folyamatok szabályzását, mérését meghatározza ezek dokumentálását és megjelenítését, valamint lehetőséget biztosít a beruházás pontos költségeinek és a megvalósítás ütemtervének meghatározására.

Részletes tervek

Cooptech Kft. Részletes tervekA megbízó által biztosított vagy a Cooptech Kft. által előállított alaptervek alapján kerülhet sor a részletes tervek kidolgozására. Véglegesítjük a folyamatábrákat, a berendezés-, a szerelvény-, a műszerlistákat, a berendezés és csőelrendezési rajzokat, a részletes gépészeti és folyamatirányítási funkcionális előírásokat, villamos kapcsolási rajzokat, panelek telepítési rajzát, IO listákat, stb. az adott projekt igényének megfelelően és jóváhagyásra átadjuk a megrendelőnek.
Igény esetén sok éves tapasztalattal rendelkező mérnökeink kidolgozzák, illetve segítik a megrendelőt az egyes berendezések gyártóművi átvételi feltételeinek (FAT) meghatározásában, a helyszíni átvételi feltételek (SAT), szerelési és működési kvalifikáció (IQ, OQ) előírások kialakításában.


Gépészet

Cooptech Kft. gépészet tervezésA Cooptech saját adatbázisát és a 3D tervezés lehetőségeit kihasználva állítja elő az összes gépészeti rajz dokumentációját. Kiindulva a folyamatábrákból generált alkatrész és szerelvény listáktól/adatlapoktól egészen az egyes berendezések, üzemrészek látványtervéig. Az alkalmazott módszer lehetővé teszi a csőhálózatok, szerelvények, panelek, műszerek, berendezések, készülékek, kezelő pódiumok és minden egyéb alkatrész térbeni megjelenítését, modellezését segítve ezzel a személy és anyagforgalmak, kezelési terek vizuális bemutatását. Lehetőséget biztosít az ütközések elkerülésére is, amennyiben az összes kapcsolódó villamos, légtechnikai és energetikai hálózat adatai is bekerülnek a modellbe.

Folyamatirányítás, automatika

Cooptech Kft. folyamatirányítás tervezés

 

A folyamatirányítási, automatikai eszköz rendszer a hardver tervezési követelményben (HDS) kerül meghatározásra URS-nek megfelelően. Kiválasztjuk a feladatok ellátáshoz szükséges műszereket. Az EPLAN segítségével meghatározzuk villamos szekrények kialakítását, huzalozási tervét, IO listákat, az összekötő kábelrendszer telepítési tervét. A megrendelő követelményeinek megfelelően kidolgozzuk az egyes rendszerek folyamatirányítási funkcionális előírásait (CFS).